Dokázaly to studie: Toto je TOP 5 potravin, které pomáhají hubnout

Tyto potraviny pomáhají spalovat tuk – podle vědy. Přinášíme seznam potravin, které jsou nejen chutné, ale je vědecky dokázáno, že pomáhají spalovat tuk. Samozřejmě je třeba je i zprávě připravit. Co by se mělo často objevovat na vašem talíři?

10 potravin, které dokazatelně pomáhají hubnout
Zaměřujete-li se na hubnutí, je nezbytné do životního stylu zapojit více pohybu. Ovšem stejně potřebné je podívat se hlouběji do talíře – co si na něj kladete. Dobrou zprávou je, že určité potraviny pomáhají pomoci dosáhnout cílů rychleji.

O kterých potravinách je vědecky dokázáno, že pomáhají tělu spalovat tuk?

  1. Losos
    Jednoduchá večeře s lososem vám může pomoci zhubnout rychleji, protože tato lahodná ryba je plná bílkovin a omega-3 mastných kyselin.

Losos je fantastickým zdrojem vysoce kvalitních bílkovin, které jsou prospěšné pro hubnutí. Jak to funguje? Jednoduše vaše tělo musí spálit více energie, aby maso z lososa strávilo. Kromě toho je losos skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které prokazatelně snižují zánět a podporují spalování tuků.

Studie z roku 2015 o omega-3 mastných kyselinách ukázala, že tyto přátelské tuky pomáhají při „snížení břišního tuku“. Jiná studie zjistila, že losos – ve srovnání s kapslemi z tresky a rybího oleje – byl celkově nejúčinnější při hubnutí.

A další dobrá zpráva: jedna porce lososa obsahuje přibližně dvě třetiny denní dávky selenu, který tělo potřebuje pro zdravou štítnou žlázu. Je to důležité, protože štítná žláza je klíčem k efektivnímu metabolismu.

  1. Řecký jogurt
    Řecký jogurt je nejen zdravý a chutný, ale také je vědecky prokázáno, že pomáhá spalovat tělesný tuk.

Plnotučný řecký jogurt obsahuje konjugovanou kyselinu linolovou (CLA), která podporuje spalování tuků. Probiotika, která se přirozeně nacházejí v jogurtu, podporují dobré střevní bakterie, které jsou klíčové pro jakýkoli plán hubnutí i zdraví. Čím větší nadváhu máte, tím jsou bakterie ve vašich střevech méně vyváženy. A právě tato nerovnováha celkově ztěžuje hubnutí.

Vědci ve studii zveřejněné v magazínu Journal of Nutrition uvedli, že aminokyseliny, vitamín D a vápník, které řecký jogurt obsahuje, urychlují spalování tuků. Potvrdila to také studie vědců z University of Tennessee. Účastníci, kteří snížili kalorie přijaté za den a snědli něco více než 500 g jogurtu denně, ztratili o neuvěřitelných 81 % břišního tuku více než jejich kolegové.

  1. Hořká čokoláda
    Hořká čokoláda snižuje chuť na cukr, zanechává pocit sytosti a nastartuje metabolismus. Je to díky tomu, že je plná mononenasycených mastných kyselin, které pomáhají zvýšit metabolismus. V důsledku toho spálíte kalorie rychleji. Při výběru tmavé čokolády se však ujistěte, že jste zkontrolovali ingredience, jelikož mnohé z nich jsou plné cukru.

Je také třeba vzdát se večerních čokoládových mlsání a dát si jen jeden malý kousek jednou za čas.

  1. Brokolice
    Brokolice a její příbuzní – jako květák a růžičková kapusta – mají super vysoký obsah vlákniny a živin, díky kterým tělo spaluje tuky. Brokolice obsahuje vápník, který je dobrý pro zdravé klouby i pro hubnutí. Studie odborníků z Univerzity v Tennessee ukázala, že vápník ve skutečnosti řídí, jak se tuk zpracovává a ukládá v těle. Čím více vápníku se v tukové buňce nachází, tím více tuku tato buňka spálí.

Vědci z Kanazawa University v Japonsku zašli ještě dál. Zkoumali chemikálii sulforafan, která se v brokolici nachází, jako klíč k boji s tukovou tkání. Zjistili, že tato chemikálie nejen povzbuzuje hnědé tukové buňky, aby zrychlily metabolismus, ale také pomáhá zmírnit nadýmání po obzvláště slaném jídle. Nejlepší způsob přípravy brokolice je vaření v páře.

Green smoothie as healthy diet concept. Woman drinks beverage from broccoli, apple, avocado and carrot. Nutritious juice with vitamins. Cartoon flat vector illustration isolated on white background
  1. Mandle
    Pravidelná konzumace ořechů má pro naše tělo řadu nutričních výhod. Zejména mandle jsou skvělým zdrojem hořčíku a zdravých tuků. Tyto zdravé tuky také poskytují antioxidanty, které opravují škody způsobené zánětem.

Podle jedné americké studie jsou mandle přímo superpotravinou pro spalování tuků. Účastníci s nadváhou, kteří jedli mandle jako součást nízkokalorické diety, ztratili celkem o 50 procent více tuku ve srovnání s druhou testovanou skupinou, která mandle nejedla.

Mandle jsou také dobrým zdrojem bílkovin a vyžadují, aby tělo využívalo více energie během trávicího procesu, což zvyšuje metabolismus a pomáhá spálit více kalorií. Samozřejmě i mandle je třeba jíst s mírou a nejlépe nepřepražené a nesolené.

Latest articles

Similar articles

Subscribe to our newsletter

Instagram