Co jíst pro štíhlou postavu a imunitu zároveň? Jak by měl vypadat jídelníček v chladných měsících plný vitamínů, radí odbornice

Pozor, abyste nezabili všechny vitamíny. Zdlouhavé vaření, pečení či nesprávné skladování mohou ovlivňovat kvalitu ovoce a zeleniny a množství vitamínů v nich. Naučte se, jak je správně připravovat a konzumovat.

Co jíst na podporu imunity
Podzim je již tradičně obdobím různých nepříjemných viróz či nachlazení. Spojuje také se zhoršeným počasím, které ovlivňuje naši náladu, kdy přirozeně nemáme chuť na různé zelené šalátky či fresh obědy.

Je proto dobré ve zvýšené míře dbát o své zdraví a zařadit do jídelníčku potraviny plné vitamínů, které nás v tomto nečasu vzpruží, ale zároveň vyloučit potraviny, které tělo zatěžují.

Nejlepší ochranou před onemocněními je dlouhodobě udržovat zdravý životní styl, mít dostatek pohybu, spánku, kvalitní stravy a v chladném období i dobré oblečení. No a je nejvyšší čas zařadit do stravy i potraviny, které jsou přírodními antioxidanty a zdroji vitamínů.

Na naše otázky odpovídá ředitelka Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment® PharmDr. Kateřina Skybová.

Jaké potraviny bychom měli na podzim přidat do svého jídelníčku a které jsou vhodné pro podporu imunity?

Cibule a česnek – Jsou to přírodní antibiotika díky přirozenému obsahu flavonoidů a silic s antibakteriálními a protizánětlivými účinky. Cibuli i česnek doporučujeme využívat ve velkém, a to v polévkách či přívarcích, při přípravě masa, salátů nebo v domácích pomazánkách.

Kysané zelí – Obsahuje nejen vitamin C, ale také množství prebiotik (vlákniny) a probiotik. Vitamin C je silný antioxidant, a tak přispívá k obranyschopnosti organismu. Probiotika zase blahodárně působí na zdraví střeva, které je důležitou součástí našeho imunitního systému.

Zázvor – Vhodnou volbou je nejen zázvorový čaj, ale také zázvor jako součást polévek či masových jídel. Zázvor působí protizánětlivě a ve studených dnech i skvěle zahřeje. Pozor, těhotné ženy by jej měly užívat s mírou.

Zelenina a ovoce všeho druhu – Vhodné jsou podzimní plodiny jako brokolice, kapusta, květák či dýně. Připravte polévku či přívarek, který zahřeje, zasytí a nezatíží. Je zároveň sezóna citrusového ovoce, tak si jej užijte do sytosti. Ideální ve formě celého ovoce jako džusu. Obsahují kromě vitamínů také spoustu vlákniny, a ta živí naše dobré střevní bakterie.

Luštěniny – Netřeba zapomínat na luštěniny, které jsou plné rostlinných bílkovin, a právě bílkoviny jsou pro dobré udržení zdravého imunitního systému velmi důležité.

Na podporu imunity během podzimu jsou vhodná i rajčata, fazole, česnek, med, kysané zelí či kefír. Proč tomu tak je?

Rajče – Potravina, která je charakteristická pro vyšší obsah cenného lykopenu (červené barvivo s antioxidačními účinky). Pro lepší využitelnost lykopenu z rajčat je vhodné je chvíli povařit či podusit.

Fazole – Jako luštěnina, obsahuje vyšší množství rostlinných bílkovin, velmi vhodné pro vegetariány a vegany. Fazole v sobě nese také cennou vlákninu, která napomáhá k pravidelnému vyprazdňování.

Česnek – Jedná se o přírodní antibiotikum, proto by nyní neměl v našich jídelníčcích chybět.

Businesswoman try to maintain a healthy diet

Med – Má také protizánětlivé účinky, ale jako u jiných sladidel, netřeba to s ním přehánět. Čajová lžička do úst či vychladlého čaje stačí. Med je stále sladidlem složeným z glukózy a fruktózy podobně jako běžný cukr.

Kefír – Je to zakysané mléčný produkt, který se vyrábí z čerstvého mléka přidáním kefírových zrn, které následně mléko zkvasí a vzniká fermentovaný mléčný nápoj plný hlavně probiotických bakterií, které podporují zdraví střeva, a tím i celkovou obranyschopnost organismu.

Na podzim nemáme tak chuť na zelené listové saláty. Co tedy jíst, abychom jedli zdravě a nepřibírali? Čím můžeme saláty nahradit?

Přívarky a polévkami. Přívarky můžete připravit z mražené nebo čerstvé zeleniny – špenátu, dýně, cukety, zelených fazolek či čočky. Výborné jsou v kombinaci s vejcem či dušeným masem.

Latest articles

Similar articles

Subscribe to our newsletter

Instagram